Herceg Novi

2005 04 30 0088
Herceg Novi se nalazi u jednom od najlepših zaliva na svetu… Boku Kotorsku. On predstavlja administrativni, kulturni i privredni centar opštine, koja se prostire od državno-graničnog prelaza sa Republikom Hrvatskom do najužeg dela Boke Kotorske, tjesnaca Verig. Sam grad ima oko 20 000 stanovnika. Boka Kotorska je zvanično uvrštena u Asocijaciju 28 najlepših zaliva sveta.
5
Podnevlje Boke Kotorske ima blagu mediteransku klimu čije su osnovne karakteristike suva i topla leta i blage zime. Herceg Novi ima vrlo visoku prosečnu godišnju temperaturu vazduha od 16,2*C , i godišnje oko 250 sunčanih dana. Leti, u julu i avgustu, grad ima prosečno 10,7 sunčanih sati. U Herceg Novom je, pored brojne domaće mediteranske flore, zastupljeno i preko 250 vrsta različitog egzotičnog bilja sa svih kontinenata,što ovaj grad čini posebnim.
4
Hercegnovska rivijera se pruža u dužini od 15 km i obuhvata 7 naselja. Atraktivnim plažama i izletištima, poput Žanjica na poluostrvu Luštica ili Borića na padinama Orjena , Hercegnovska rivijera zaista nudi višestruke mogućnosti za aktivan odmor. Sastavni deo Herceg Novog je i poznati rehabiltacioni institut u Igalu. Herceg Novi je danas riznica raznorodnih stilova, od orjentalnne arhitekturedo baroka. Gradom dominiraju kule Forte mare, Španjola, Kanli-kula …. Sada su to uglavnom letnje pozornice na kojima se odvijaju programi već tradicionalnih filmskih,muzičkih i pozorišnih festivala. Kao grad “ večnog zelenila, sunca i skalinada”, svojevremeno ga je opisao i nobelovac Ivo Andrić i sam,poput mnogih pisaca, stanovnik Herceg Novog.

Email

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

logo
Falang Database driver not enabled